Robotisering

Collaboratieve Robots

Een van de belangrijkste ontwikkelingen in de robotica van de afgelopen jaren is de nieuwe klasse van “Collaboratieve robots” ofwel Cobots; machines die veilig kunnen werken en communiceren met mensen zonder dat deze afgeschermd moeten staan zoals bij traditionele robots. Hoewel deze Cobots niet zo snel en krachtig zijn als traditionele robots, openen ze een geheel nieuwe mogelijkheid om automatisering in bestaande werkplekken te implementeren. Afhankelijk van het type zijn deze robots lichter, compacter, behendiger en kunnen meerdere handelingen verrichten.

SRT Breda kan robots integreren in nieuwe of bestaande productielijnen. Al onze systemen worden opgebouwd uit Roestvaststaal waarbij we gebruik maken van de best verkrijgbare componenten, waardoor deze zeer geschikt zijn voor in de voedingsmiddelenindustrie en farmaceutische industrie. Omdat wij beschikken over een moderne werkplaats met geavanceerde machines kunnen wij het gehele project in eigen beheer uitvoeren.

Wij werken met Cobots van het merk Universal-Robots en Yaskawa. Universal-Robots heeft 4 type Cobots – UR3e, UR5e, UR10e en UR16e De 4 types zijn genoemd naar hun draagvermogen in kilogram en variëren in grootte, bereik en capaciteit. De technische specificaties zijn hier te downloaden.

Voordelen van Cobots

Universal-Robots armen

  • Continuïteit: elke Cobot heeft een ander bereik en draagvermogen maar zij delen dezelfde precisie, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid maakt ze een waardevolle aanvulling op elke productiefaciliteit;
  • Veiligheid: door het ingebouwde veiligheidssysteem zullen de Cobots bij te veel externe krachten automatisch vertragen of stoppen;
  • Verbeterde ergonomie: Cobots kunnen een bijdrage leveren aan het verbeteren van de werkomstandigheden;
  • Eenvoudig te programmeren: door de ingebouwde software kan zelfs de minst ervaren gebruiken de basisprincipes van het programmeren snel begrijpen;
  • Flexibel inzetbaar: Cobots zijn eenvoudig te verplaatsen en te integreren in een bestaand productieproces;
  • Zeer snelle terugverdientijd: Cobots worden almaar goedkoper en gebruiksvriendelijker, waardoor ze ook voor kleinere en middelgrote bedrijven binnen handbereik komen.

In welke industrie u ook actief bent, er zal altijd een plek zijn voor een Cobot in uw fabriek of bij uw productielijn om een alledaagse taak te automatiseren of mensen fysiek te ontlasten. Denk hierbij aan:

Cobot grijpers 

Buiten de standaard robotgrijpers hebben wij de faciliteiten om geheel naar klant specificatie robotgrijpers te ontwerpen en te realiseren.

Eigen ontwerp

Een standaard robotgrijper is niet altijd toepasbaar of gewenst. SRT heeft een robot gripper ontworpen en geproduceerd voor het handelen van 6 petflessen. Voorheen moesten de petflessen in dozen worden verpakt door productiemedewerkers. Met de komst van een Cobot met een op maat gemaakte robot gripper worden de werknemers niet meer blootgesteld aan het dagelijks tillen van zware lasten.

Met deze oplossing wordt de Cobot gezien als een extra medewerker!

Robot gripper met 2 vingers

Dit zijn de eenvoudigste robotgrijpers, geschikt voor veel industriële producten en eenvoudig te integreren met de Plug & Play-functie van Universal-Robots. Binnen deze groep zijn verschillende uitvoeringen te vinden: met opening controle, druk controle, met afstandsbesturing, het oppakken van stukken door de twee vingers naar buiten te bewegen. De robotgrijpers met 2 vingers zijn uitvoerbaar in een pneumatische of elektrisch versie. Typische toepassingen zijn pick & place, productverwerking en assemblage.

SRT Breda levert standaard robotgrijpers van diverse merken zoals Robotiq, Weiss Robotics en OnRobot. Met Universal Robots+ is een UR-robotapplicatie precies op maat aan uw eisen aan te passen. Doordat alle UR+ producten worden getest en goedgekeurd, bent u verzekerd van een gemakkelijke installatie en bespaart u veel tijd met een eenvoudige programmering.

Denkt u er over na om te gaan automatiseren? Misschien is een Cobot wel iets voor u! Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 076 5620323, per mail wout@steffensrvstechniek.nl of via het onderstaande contactformulier.

Wilt u op de hoogte gehouden worden omtrent de nieuwe trends op het gebied van robotisering? Meldt u dan nu aan voor de nieuwsbrief van SRT.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?
JaNee